Van Middellandse Bodem

door • 12 oktober 2024 • Buurt en wijk, Groen, Vereniging

Vorig jaar september op de ‘Liefde voor de Dingen-dag’ dachten Nina en een aantal andere vrijwillligers uit het Huize Middelland-netwerk na op over de vraag: hoe kunnen we meer circulair zijn in onze wijk? Onder begeleiding van Alex en Ludo van bureau Slijpstof werd een creatieve brainstorm gehouden. Twee van de ideëen uit de groep werden vervolgens verder uitgewerkt door het tweetal.

Dat heeft binnen een jaar maar liefst drie concrete resultaten opgeleverd. Het initiatief van de Doorgeefmakelaar: overtollige spullen worden binnen de wijk aangeboden en gratis weggegeven. Een afgeleide van dat project is Stoeptransport, een bolderkar waarmee je grote spullen (bijvoorbeeld die je via doorgeefmakelaar hebt gescoort) kunt vervoeren.

Én er is een compostproject. Alex en Ludo deden eerst een onderzoek naar de reststromen van de plekken van Huize Middelland. Op de ALV op 6 februari jl. kwamen de heren langs om een toelichting te geven op hun bevindingen, en met de vraag of onze vereniging mee wilde doen met het compostproject. Uiteraard!

Het project is van start gegaan, en ook in ons pandje staat nu de blauwe bak voor het groen-, fruitafval en koffiedik (met filter). Hier mag geen tuinafval in en geen gekookt voedsel. De bak is zo ontworpen dat ie geuren en ongedierte buiten houdt. Onze ‘compostmaster’ Gies zet elke woensdag de bak buiten, zodat ie kan worden opgehaald, en we een schone, lege bak ervoor terug krijgen. Samen met de ‘oogst’ uit andere plekken wordt ons bio-afval in de Spoortuin verwerkt tot hoogwaardige compost.

Slijpstof heeft nu een subsidie van de gemeente gekregen om het project op te schalen. Het aantal bakken wordt uitgebreid, om daarmee de productie van hoogwaardige compost te vergroten. Ook in onze straat zijn extra bakken beschikbaar gesteld. Bij de nazomer-borrel zijn twee extra bakken verdeeld onder geïnteresseerden uit onze straat. In de Spoortuin bouwt Justin Fernandes (van het Wijkpaleis), samen met Alex en Ludo aan het Compostkantoor: een groot verzamelpunt om te kunnen ‘upscalen’. De productie uit Middelland gaat na bewerking in de Spoortuin verkocht worden bij Stek (die leuke plantenwinkel aan de Nieuwe Binnenweg) onder de naam ‘Van Middellandse Bodem’.

Ik ben aangenaam verrast hoeveel we met elkaar hebben bereikt in een jaar tijd. Dank Ludo, Alex en Justin, dat jullie je talenten inzetten om onze wijk schoner, beter en mooier te maken! En ik ben trots op Huize Middelland en alle bewoners en vrijwilligers die meedoen. Een prachtig voorbeeld van lokaal initiatief, creativiteit, gezamenlijk dingen voor elkaar krijgen: de kracht van onze gemeenschap.

Website: www.vanmiddellandsebodem.nl

Vind je dit een mooi initiatief en wil je ook meedoen? Je kunt op woensdag tussen 10 – 13 uur je koffiedrap en rauwe groente- en fruitschillen deponeren in de blauwe bak die dan voor het Hoekpandje staat (deksel daarna weer dicht doen!). Er staat ook nog één extra bak bij Gies thuis, voor wie in eigen huis wil sparen. Je kunt een afspraak maken op die op te komen halen. De eerste die zich meldt, krijgt ‘m.

Nina Huygen
Laatste berichten van Nina Huygen (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.