Nieuwe Buren: Osas en Puck van 22a

door • 11 oktober 2024 • Bewoners

Langslopers en direkt omwonenden van GFS 22a zal het zeker zijn opgevallen: kledingzaak Hoboken Rotterdam is verdwenen, eigenaar Henno Hamstra (DJ O’Henn) is verhuisd maar het pand staat niet leeg. Gekleurd licht schijnt achter de gordijnen, een raadselachtig kunstwerk prijkt in de hoek en er is muziek te horen. Wat gebeurt er momenteel in dit fraaie pandje op de hoek met de Jan Avennestraat? De TelegraafFloris ging langs en in de opkamer, achter in het voormalige winkelpand, tref ik Osas en Puck, de nieuwe huurders.

Puck en Osas

Puck en Osas zijn twintigers! Een generatie die niet vaak aan het woord komt in onze straatkrant en website. Leuk om hen te spreken en een glimp te krijgen in hun wereld.

Eerst even over hun werk: Puck werkt als schoolmaatschappelijk werkster (SMW). Ze ondersteunt en begeleidt leerlingen, ouders en leerkrachten wanneer er sociale of emotionele problemen zijn die het leren in de weg staan. Mooi werk waarin je een verschil kan maken. Puck doet dit op drie basisscholen: in het Oude Westen, Schiebroek en Hilligersberg. Heel verschillende wijken, verschillende populaties, met elk zijn eigen problematiek. 

Osas (spreek uit Osáás) heeft het Grafisch Lyceum gedaan en werkt nu als gastheer bij Nieuwe Instituut (voorheen NAI) aan het Museumpark. Zijn afkomst is Nigeriaans. Hij is op zijn 10e met zijn moeder naar Nederland gekomen. Hij heeft een grote passie voor muziek, cultuur, kunst en de raakvlakken ervan. 

De Zolder

We blijven niet te lang hangen bij het ‘gewone’ werk, want het stel popelt om te vertellen over hun gezamenlijke project, dat zich moeilijk met één zin laat omschrijven.

Het begon twee jaar geleden. Osas woonde aan het Middellandplein, boven kapper Carmen. Boven zijn woning stond een grote zolder leeg. Puck en hij hadden al wat ervaring met het organiseren van events en in gesprek met een oud docent van de Willem de Kooning kwamen ze op het idee om de ruimte te gebruiken voor exposities onder de naam Studio De Zolder.

Zo gezegd, zo gedaan. De opening van de expositie werd een mooi event. Bevriend fotograaf Pip Maarschalk exposeerde ook en legde het event vast. Het was dusdanig inspirerend dat Osas en Puck onder de naam De Zolder al snel een tweede event organiseerden, wederom een expositie van schilderkunst, fotografie, installaties en muzikale optredens. Het eten werd gekookt door Osas’ moeder.

Die tweede keer kwam Open Rotterdam langs. Het filmpje dat ze maakten geeft een mooie impressie van de vibe die er heerste. 

Laagdrempelig en divers

De waarde De Zolder zit hem in de laagdrempeligheid, de diversiteit van de mensen die er komen en de verbinding en kruisbestuiving die er plaatsvindt. Puck en Osas zijn goede netwerkers die een groot gevoel voor kunst combineren met een aanstekelijk enthousiasme. Via mond op mond reclame en social media wordt De Zolder in korte tijd een go-to event voor jong artistiek Rotterdam.

De maatschappelijke en culturele waarde van De Zolder wordt ook herkend door Najel Monteiro, cultuurregisseur van Delfshaven namens Cultuur Concreet. Met subsidie gaat De Zolder vanaf zomer 2023 mobiel op diverse locaties in de stad zoals Mono, Weelde, Boijmans, LaBru en Ox.space. Puck en Osas organiseren de events en cureren de ge-exposeerde kunst en het programma van muziek, film, interviews, open mike en performance art. Het instagram account van De Zolder geeft een goede tijdslijn van de ontwikkeling in de verschillende events.

Stichting

Met de Graaf Florisstraat als hoofdkwartier, is het stel momenteel druk bezig De Zolder naar een hoger plan te tillen. Vorige maand zaten ze bij de notaris voor de oprichting van Stichting De Zolder. Er is een Raad van Toezicht aangesteld en een team van 5 mensen dat helpt bij de werkzaamheden. In dit stadium moet er ook verder vooruit gekeken worden. Om in aanmerking te komen voor een meer structurele subsidie, moeten missie, visie en strategie helder verwoord en opgeschreven worden en is er een langere termijn plannig nodig. Verder zijn ze druk met een rebranding, een website, flyers, alles wat nodig is om de community levendig en bloeiend te houden.

Expositieruime

Jaren geleden was het pandje 22a het atelier van zeefdrukkunstenaar Mike Leach. Mooi om te horen dat hier nu opnieuw ruimte komt voor beeldende kunst. Naast de bestemming als hoofdkantoor van De Zolder, willen Puck en Osas hier namelijk ook een expositieruimte van maken met elke 6 weken een andere collectie. Op de momenten dat ze zelf aanwezig zijn – vooral in de weekenden – willen ze een open deur beleid voeren waarbij iedereen die een kijkje wil nemen, meer dan welkom is. In het weekend van 18/19 januari 2025 willen ze officieel openen, hou die datum alvast vrij. 

Puck en Osas, welkom in de straat! 

Oh ja, ik vergeet nog te vertellen dat Osas en Puck als stel ook nog DJ zijn. Ze zijn te boeken onder de naam Acid Love Story (spreading the message of love and togetherness). Beluister hier een recente set op SoundCloud.

Laatste berichten van Peter (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.