Mexicaans dineren

door • 11 oktober 2024 • Bewoners, Culinair

In het zomernummer vermeldden we het al: er zijn weer nieuwe leden met nieuwe initiatieven. Op de zomerborrel had ik Carlos weten te verleiden om zijn kookkunsten tentoon te spreiden. Op 14 september, vlak voor Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag (16 september), ging het los.

In de groepsapp ter voorbereiding op het event had Carlos al laten weten: ‘Don’t expect any of the following, because not one of them is Mexican: chimichangas, chilli con carne, burritos, nachos, hard-shell tacos, fajitats, churros, flan.’ Ah, zijn we al die jaren voor de gek gehouden… We werden niet teleurgesteld.

De eetlust en het brein werden eerst opgewekt met een presentatie en uitleg over de Mexicaanse keuken. Carlos had er echt werk van gemaakt. Van tomaten tot mais en allerlei soorten bonen en hun bereidingswijze. Maismeel is echt de basis van de Mexicaanse keuken. Maar er zijn meer typische groenten en gerechten. Ondertussen konden we genieten van een non-alcoholische cocktail op basis van tamarindepasta.

Daarna kregen we uitgebreide toelichting op het menu en de manier hoe we de zachte taco’s moeten eten. Eerst de taco rollen in je hand. Dan vullen met één van de heerlijke vullingen en verschillende toppings (van lekker fris tot uitdagend pittig). Niet je hand naar je mond brengen, maar de taco stilhouden en je mond naar je hand bewegen, hoofd kantelen en happen maar. Rijst en salade erbij. Dit was echt traditionele Mexicaanse keuken, het heeft helemaal niets te maken met de zogenaamde Mexicaanse restaurants in ons land.

En onderwijl maakten buurtgenoten niet alleen kennis met deze keuken, maar ook met de vriendenkring van Carlos en Shannon. Een mooie mix en een bont gezelschap.

Als klap op de vuurpijl waren er twee reusachtige chocoladetaarten. Met gezouten chocola (heerlijk!) en van binnen een stevige cake van maismeel. Over Mexicaanse Onafhankelijkheidsdag heb ik niets meegekregen, maar over de keuken des te meer. Het was een bijzondere kennismaking en een waar genoegen.

Wie neemt het kook-stokje over?

Nina Huygen
Laatste berichten van Nina Huygen (alles zien)

Gerelateerde artikelen

Comments are closed.